Klimmen door een waterval bij Lagaan Falls op Siquijor

Op Siquijor heb je meerdere toffe watervallen. Je vindt er je ‘inner’ Tarzan door het water in te swingen aan de touwen. Bij Lagaan Falls kun je zelfs door de waterval heen omhoog klimmen.

Share on facebook
Delen
Share on pinterest
Pinnen
Share on whatsapp
Versturen
Share on twitter
Tweet

Ongedwongen Eilandsfeer & Zwarte magie

Siquijor is een centraal gelegen eiland in de Filipijnen en beslaat ca. 350 vierkante kilometer, waarmee het de derde kleinste provincie is in het land. Met ruim 90.000 inwoners is het eilandje ook een van de kleinsten. Het eiland heeft regelmatig last van stroomuitval en er is alleen sprake van laagbouw. Er rijden weinig auto’s er zijn geen stoplichten en iedereen rijdt heel rustig op scooters. Het is duidelijk, op Siquijor heeft niemand haast, wat bijdraagt aan die heerlijke ongedwongen eilandsfeer die hier heerst.

Een leuk maar ook grappig weetje: de meeste Filippino’s durven niet naar het eiland omdat ze beweren dat het eiland vol zwarte magie en hekserij zit. Het eiland heeft dan ook vele bijnamen zoals Mystiek Eiland en Eiland van de Heksen.

Het eiland heeft deze naam verdiend tijdens de Spaanse kolonizatie in het jaar 1660. Siquijor lag destijds op de belangrijkste route voor handel in de Visayas. Tijdens de vele handelstrips werden de spanjaarden regelmatig ziek en zij moesten daardoor aanmeren op het dichtstbijzijnde eiland. De spanjaarden vroegen dan de locals om hulp bij de genezing. De traditionele wijze van genezing en de rituelen vonden de spanjaarden zo eng dat ze snel vertrokken bij heksen en het eiland de bijnaam het eiland van de Heksen noemden.

In de moderne tijd is er weinig veranderd. Het zal je misschien verbazen maar een filmpje dat viral is gegaan een paar jaar terug genaamd heet ‘Siquijor Magic’.

"Black magic woman is één van mijn lievelingsnummers en de Witcher speel ik op mijn Nintendo, mij maken ze dus niet bang."

Travelmonster
Video afspelen

Huur een Scooter

Siquijor is een klein eiland met een fijne en goede rondweg. Je kunt er in een dag gemakkelijk een rondje rijden. Niet zo makkelijk dat je dan geen zadelpijntjes hebt van het scooterrijden overigens, maar dat geheel terzijde. Een scooter geeft je veel vrijheid en bij elke bezienswaardigheid heb je bewaakte parkeerplaatsen waar je voor een klein bedrag je scooter mag stallen bij de locals.

Wij vlogen naar Siquijor met Air Juan. Een hele leuke ervaring. Je vliegt dan met een kleine Cessna waar 6 personen in passen van Cebu naar Siquijor. Vanaf daar neem je een Tricycle naar je hotel. Wij sliepen in Coco Grove. Er zijn overigens meer leuke plekken in Siquijor maar Coco Grove is een echte aanrader.

Als je helemaal doorrijdt tot Salagdoong Beach kun je er ook voor kiezen om via de bovenkant van het eiland terug te rijden. Wij gingen echter steeds via dezelfde weg terug. 

Een scooter heb je voor 500 pesos bij je hotel of voor 300 pesos langs de weg. Dat is omgerekend 9 euro.

Hotspots Background

Airport

Paliton Beach

Coco Grove & Tubod Beach

Lagaan Falls

Cambugahay Falls

Salagdoong Beach & Cliffjump

Lagaan Falls - de leukste waterval van Siquijor

Langs de weg richting Lazi vindt je eerst Lagaan Falls. Dit is een minder bekende versie van Cambugahay Falls maar net zo leuk of misschien zelfs leuker. Je kunt er zelfs klimmen door een waterval bij Lagaan Falls op Siquijor. De locals beheren de parkeerplaats en letten op je spullen terwijl ze je ook nog naar de waterval begeleiden. Onze guide heette Toy. Of zoals ze daar grapjes maakten Toy Story. Judith zei Toy boy maar die leken ze niet te snappen haha.

Tarzan & Jane en opblaasbanden enzo

Vanaf je parkeerplaats loop je in een kleine vijf minuten naar de waterval toe. Onze gids neemt ook een rubberen opblaasband mee. Dit gaat leuk worden volgens mij. Eenmaal beneden zien we al wat mensen de Tarzanswing doen. Ziet er lachen uit zeg. Onze gids laat even zien hoe het moet. Toy maakt gelijk een dubbele achterwaartse salto terwijl hij van de lianen springt. Lekkere lat heb je neergelegd vriend, denk ik. 

"Toy maakt gelijk een dubbele achterwaartse salto terwijl hij van de lianen springt. Lekkere lat heb je neergelegd vriend, denk ik."

Travelmonster

Ik doe verwoede pogingen om een enkele salto achterover te maken. Alles faalt. Het ziet er koddig uit en al het bewijsmateriaal is inmiddels vernietigd. Maar, Judith weet wel twee foto’s te maken waarin ik op mijn kop hang. Dat is best cool toch? Die gaan het fotoboek in.

Klimmen door een waterval bij Lagaan Falls op Siquijor

Na ons speelkwartiertje slash halfuurtje laat Toy ons iets nieuws zien. We kunnen onder de waterval door. Daar is een grot. Het geluid van het kletterende water is daar ook tof. Het voelt een beetje alsof we in de Tongelreep zijn of een ander leuk waterpark.

Als we willen is er een smalle opening aan de linkerzijde waar we door de waterval heen kunnen klimmen. Het is niet gevaarlijk, maar wel smal, dus dat moet je niet spannend vinden. Hij gaat voor. Lachen dit, natuurlijk gaan we mee. Terwijl je omhoog klimt komt het water van alle kanten. Het is verfrissend en hoewel het maar een miniklimmetje is voelt het toch erg avontuurlijk. Het is slim om elkaar een hand te geven en te helpen want het is een beetje glad en het water stroomt best hard tegen je enkels aan.

Eenmaal boven rest ons nog één activiteit. We moeten naar beneden springen. Er is een dieper deel waar je heen kunt springen. Maar de waterval is ook best glad dus je kunt het zelfs als glijbaan gebruiken. Ik begin met een sprong! Whoohoo. Plons.

Judith heeft wat aanmoediging nodig. Je moet best een stukje springen namelijk. Maar zoals verwacht springt ze ook. Cowabunga Dude!

Niet overslaan dus

Op Siquijor zijn de Cambugahay Falls het bekendste. Terecht want die hebben maar liefst drie verdiepingen en is echt wel wat fotogenieker dan de Lagaan Falls. Maar bij Lagaan heb je waarschijnlijk meer fun. Als je op Siquijor bent dus zeker niet overslaan. Wil je zien hoe het voelt om door de watervalgrot heen te klimmen? Bekijk dan onze slechtste video ooit hieronder 😉

Video afspelen

Deel dit Artikel

Hoe vond je ons artikel? Wil jij ook klimmen door een waterval bij Lagaan Falls op Siquijor? Deel dit artikel dan met diegene die jou moet meenemen op Facebook.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on twitter

Hi, wij zijn Mark & Judith

Twee gepassioneerde reizigers die van onze hobby ons werk hebben gemaakt. We reizen fulltime de wereld over om te fotograferen, video’s te maken en verhalen te vertellen over onze avonturen. We hopen dat we je met onze website mee kunnen nemen in onze reisavonturen.

profielfront