Alles wat je wil weten over Tyfoons in de Filipijnen
Elk jaar worden de Filipijnen geraakt door ongeveer 10 Tyfoons. Wat je kunt doen lees je in dit artikel. Je hoeft er niet bang van te worden in ieder geval. Tenminste je moet er het geweldige land niet voor vermijden.
Wat is een Tyfoon?
In dit artikel vertellen we je alles over Tyfoons in de Filipijnen. Een tropische cycloon, ook wel orkaan, cycloon, tyfoon of taifoen, is een tropische storm waarvan de windsnelheden de orkaandrempel, windkracht 12, overschrijden. Dat houdt in dat er windsnelheden voorkomen van meer van 63 knopen, ongeveer 117 kilometer per uur. Een storm zonder tropische kenmerken, die de orkaandrempel overschrijdt, heet een (extra-tropische) storm met orkaankracht.
Tropische cyclonen kunnen ontstaan in de tropen en subtropen tot ongeveer de 35e breedtegraad, vooral in de intertropische convergentiezone. Ze ontstaan niet te dicht aan de evenaar, doordat daar het corioliseffect te zwak is. Alle tropische depressies, dus ook tropische cyclonen, voldoen aan drie kenmerken: voldoende atmosferische convectie, een gesloten circulatie (dat wil zeggen: volledig rond en niet onderbroken door een front) en een warme kern: de warmste lucht bevindt zich in het oog van de depressie.
De term cycloon heeft betrekking op de cyclonale circulatie, de luchtstroming in dezelfde richting als de draairichting van de aarde. Dit is het geval bij lagedrukgebieden die dan ook wel cyclonen worden genoemd
Tyfoons uitgelegd
Onderstaande video vertelt je alles over tyfoons in de Filipijnen.
"We hebben één keer in het oog van een 'kleinere' (enkele kilometers) storm gezeten terwijl we op zee waren. We legden ons vast aan een zandbank en wachtten tot hij overwaaide."
Wat kan er gebeuren bij een Tyfoon?
De meeste schade wordt veroorzaakt op het moment dat de subtropische cyclonen de kust bereiken. De slachtoffers vallen vooral door vloedgolven, die tot zes meter hoog kunnen worden. Inhammen kunnen het vloedgolfeffect nog versterken: de Bathurst Bay Hurricane veroorzaakte in 1899 in de gelijknamige baai in Australië een opzet van 13 m.
Ook als de schade in het kustgebied gering is, kan overvloedige neerslag meer landinwaarts plotseling opkomende overstromingen teweegbrengen. Soms komen neerslaghoeveelheden voor van 750 mm, dat is evenveel als er in Nederland in een heel jaar valt.
Op zee zitten is erg gevaarlijk. Wie zich in een cycloon bevindt merkt dat het oog overtrekt aan de plotseling afnemende wind, en de zon die ineens door de wolken breekt. Dit duurt hooguit een uur, waarna de orkaan met volle kracht uit de andere richting zal blazen. Op zee is een oog zeer gevaarlijk vanwege de hoge golven die uit alle richtingen komen.
Kan ik een Tyfoon krijgen?
Ja absoluut. Ongeveer twintig tropische cyclonen komen jaarlijks het Filippijnse gebied van verantwoordelijkheid binnen, waarvan er tien tyfoons zullen zijn waarvan er vijf destructief zijn. De Filippijnen zijn “het meest blootgestelde land ter wereld aan tropische stormen”, aldus een Time Magazine-artikel in 2013. In de Filippijnse talen worden tyfonen bagyo genoemd. Het officiële Atlantisch orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november.
Wat kan ik verwachten als ik een Tyfoon krijg?
Verwacht veel regen in deze dagen. Ook worden boattours geannuleerd en zullen er veel stroomuitvallen zijn. Land- en modderstromen zijn ook te verwachten, maar daar heb je geen last van, omdat je waarschijnlijk in je hotel zult verblijven. Het is mogelijk dat ook vluchten en veerboten worden geannuleerd.
Heb je tips voor Tyfoons?
Je kunt op de hoogte blijven door te kijken op de webpagina https://www1.pagasa.dost.gov.ph Deze pagina doet om de paar uur een update. Bekijk ook het weer en het pad van de Tyfoons, zodat het mogelijk is om er omheen te reizen door een andere route te nemen. Toen wij er waren hadden we 3 tyfoons in 3 weken maar we hadden maar 1 dag regen, omdat we de vluchten hadden omgeboekt en het goede weer achtervolgden wat altijd wel ergens te vinden was. (* Opmerking: dit kost je uiteraard extra aangezien je geen geld terug krijgt voor vluchten die je al geboekt had, maar uiteindelijk niet besluit te nemen. Deze kosten wegen volgens ons niet op tegen drie weken in de regen zitten).
Hieronder zie je een voorbeeld van het pad van een Tyfoon. Je weet dus stel je zit in Coron, dat je op 14 december de boot naar El Nido moet nemen en of moet doortrekken naar Puerto Princesa of vliegen naar Cebu. Je moet dan pas na 18 december terug naar El Nido voor je tours. Enerzijds kost dat dus meer geld, maar je zult er anderzijds geen spijt van krijgen.
"Een Tyfoon is zelden zo groot als de hele Filipijnen, je kunt er dus omheen reizen."
Gebruikte bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tropische_cycloon, Clickview https://www.youtube.com/channel/UCvmofFg-oZc4jvBUIfZbjzg, https://www1.pagasa.dost.gov.ph
Deel dit Artikel
Hoe vond je dit artikel? Binnenkort naar de Filipijnen? . Tag gerust degene die nog bang is van onweer en niet meewil. Zo leert hij alles over tyfoons in de Filipijnen.
Hi, wij zijn Mark & Judith
Twee gepassioneerde reizigers die van onze hobby ons werk hebben gemaakt. We reizen fulltime de wereld over om te fotograferen, video’s te maken en verhalen te vertellen over onze avonturen. We hopen dat we je met onze website mee kunnen nemen in onze reisavonturen.