Filipijnen reisgids met reistips en inspiratieDe laatste 10 jaar hebben de Filipijnen met 4 van hun eilanden op nummer 1 gestaan in de verkiezingen Mooiste eiland ter Wereld. Dat betekent twee dingen. Het is allereerst verschrikkelijk mooi. En daarnaast is het moeilijk kiezen wat nu het mooiste is. Daarom aan ons de schone taak om het allemaal eens te gaan bekijken daar.

Filipijnen reisgids met reistips en inspiratie

De Filipijnen vormen samen een enorm eilandenrijk dat zich uitstrekt tussen Australië en het vaste land van Zuid-Oost Azië. In totaal omvat de Filipijnse Archipel ongeveer 7100 eilanden. Enkele daarvan zijn groot zoals Palawan, maar vele zijn ook erg klein en bestaan enkel uit met mangrove begroeide zandbanken of koraaleilandjes.

Het aantal inwoners van de Filipijnen is ongeveer 105 miljoen. Dat is best veel als je bedenkt dat de Filipijnen in 1900 nog uit 7,5 miljoen mensen bestond. Het overgrote deel van de werkgelegenheid komt uit landbouw en visserij. Onder andere rijst, suikerriet, maïs, bananen , kokosnoten, cassave en zoete aardappelen worden verbouwd. De Filipijnen spreken doorgaans goed Engels en moeten ook wel aangezien ze niets liever doen dan uit volle borst Karaoke meezingen op vaak Amerikaanse hits. In de Filipijnen bestaat het transport grotendeels uit bootjes, kleine vliegtuigen, jeepney’s (grote traditionele bussen) en tricycles (motorfietsen met aanhang). De Filipijnen zijn vaak het prachtige decor van TV-programma’s zoals Survivor en Expeditie Robinson. 

Indonesië Reisvideo

Eilanden
briefje

Wanneer moet je gaan?

Beste maanden: december, januari, februari, maart, april
Goedkoopste maanden: februari, maart, april

Beste Reistijd voor de Filipijnen

Het droge seizoen. Dat begint in december en eindigt in mei. Het staat erom bekend dat december drukker is, maar we gingen ook eens tijdens de vakantieperiode met kerst en eerlijk gezegd viel het ons heel erg mee. Behalve in Boracay dan.

Het is mogelijk dat er een tyfoon komt. Ongeveer twintig tropische cyclonen komen jaarlijks over de Filipijnen, waarvan er tien tyfoons zullen zijn waarvan er vijf destructief zijn. De Filipijnen zijn “het meest blootgestelde land ter wereld aan tropische stormen”, aldus een Time Magazine-artikel in 2013. In de Filipijnse talen worden tyfonen ‘Bagyo’ genoemd.

curvedarrow1

Reiservaringen & Artikelen

Dit moet je weten

In de Filipijnen reizen is hard werken. Je zult een groot deel van je reis besteden aan je bootreis, vliegreis, inchecken en je laten rondrijden in Tricycles. Zelfs de uitstapjes zijn op bootjes genaamd Bangka’s met een erg luide motor. Met zoveel moois op de Filipijnen is de grootste valkuil dan ook om te veel te plannen in een te korte tijd. Bouw voldoende rust in in je reis.

Een visum krijg je in de Filipijnen bij aankomst. Deze is 30 dagen geldig. Je hebt wel een uitreisticket nodig.

Het is veilig om in de Filipijnen te reizen. Duik echter niet Manila in of laat je spullen onbeheerd achter. Diefstal komt hier best nog weleens voor.

Globe is de provider die in het linker deel van de Filipijnen de beste dekking heeft. De andere goede provider is Smart die iets beter is in het rechterdeel. Wij hadden ieder een ander genomen zodat we altijd iets hadden. Een simkaart met 8GB 4G internet kost ongeveer 10 euro.

Er zijn goede ziekenhuizen op Cebu en Manilla. Als je de andere eilanden bezoekt ben je daar altijd in de buurt, dus in het ergste geval is het een gipsvlucht van een uurtje.

Je hebt veel vervoersmogelijkheden in de Filipijnen. Een privéchauffeur vanuit Manila kost je 80 euro per dag, een Tricycle slechts een paar euro. Met Grab kun je zelf je taxi bestellen. Cebu Pacific, Air Juan, Air Swift, Philippines Airlines zijn de vliegmaatschappijen. Wij hebben met alle 4 gevlogen en ze kunnen allemaal te laat zijn, cancelen of je bagage niet meenemen. Hou hier dus rekening mee.

In de Filipijnen zijn de stopcontacten niet hetzelfde als in Nederland. Je hebt dus een wereldstekker nodig. Wij adviseren wel om een verlengsnoer mee te nemen in sommige hotels zijn de stopcontacten schaars. 

In de Filipijnen betaal je met Pesos. Als je geen backpacker bent en een aantal weken op vakantie wil met een klein budget moet je aan 120 euro per dag denken inclusief accommodatie en eten en drinken en best wat excursies. Wil je luxer reizen en veel binnenlandse vluchten nemen kan dit zomaar 200 euro of meer zijn overigens.

De keuken van de Filipijnen is niet geweldig. Het eten en drinken is er basic. In Coron en Siargao zijn best wat leuke tentjes te vinden. In El Nido moet je bij Lio Beach zijn. Voorkom het centrum in El Nido als je niet ziek wilt worden.

Hotels in de Filipijnen

Hotels van minimale acceptabele kwaliteit zijn best prijzig in de Filipijnen. Zelfs als je voor ultieme luxe gaat is het buiten Manila erg hard zoeken. Ze zijn er wel maar daar betaal je dan ook fors voor. Onze ervaringen delen we in de sectie Hotelreviews. We schrijven alleen over hotels waar we geweest zijn.

Onze Hotelreviews

Hi, wij zijn Mark & Judith

Twee gepassioneerde reizigers die van onze hobby ons werk hebben gemaakt. We reizen fulltime de wereld over om te fotograferen, video’s te maken en verhalen te vertellen over onze avonturen. We hopen dat we je met onze website mee kunnen nemen in onze reisavonturen.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
profielfront