Reis duurzaam en klim door het Masungi Georeserve

De Filipijnen staan vooral bekend om de prachtige stranden, eilanden, het blauwe water en de onderwaterwereld. Dit is dan ook de reden dat veel reizigers na aangekomen te zijn in Manilla zo snel mogelijk doorvliegen naar een van de idyllische eilanden.

Wij snappen dit helemaal maar toch is er een pareltje te vinden off the beaten path op slechts 1,5 uur rijden rijden van Manilla. Namelijk het Masungi Georeserve.

Het Masungi Georeserve is eigenlijk alleen te bereiken met privévervoer. Als je dat doet wordt je getrakteerd op één van de mooiste en groenste gebieden in de Filipijnen. Hier heeft de stichting een prachtige klimroute gerealiseerd die met respect voor de natuur geld inzamelt om het park te kunnen blijven beschermen en conserveren. 

Als je dus een bezoek brengt zul je niet alleen één van de tofste ervaringen in jouw Filipijnenreis rijker zijn, je doet hiermee ook echt iets goeds door Duurzaam Reizen te steunen. En dat kunnen wij alleen maar aanbevelen!

"Trouwens. Met hoogtevrees kun je dit beter niet gaan doen."

Travelmonster
Share on facebook
Delen
Share on pinterest
Pinnen

In dit artikel

Oorsprong van het Reservaat

Dit prachtige reservaat in het regenwoud wordt gekenmerkt door de rotsen van kalksteen en is gelegen in Rizal. De naam Masungi komt van het woord Masungki wat Spits betekend. Dit refereert aan de spitse kalksteen rotsen die in het reservaat te vinden zijn. Sinds 2015 is het mogelijk om op reservering als gast het reservaat te bezoeken. 

Het is dus belangrijk om dit voor je reis alvast te boeken omdat er maar een paar groepen per dag worden toegelaten. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat het reservaat intact blijft waar wij dan weer blij van worden. Bovendien geeft het je de kans om de ongerepte natuur ook echt ongerept te ervaren. Dat betekent dus ook prachtige foto´s zonder andere toeristen erop. Dus reis duurzaam en klim door het Masungi Georeserve​.

Het logo is afgeleid van een kalkstenen rots die op je route ligt.

Masungi Georeserve

225 Google-reviews

AdresKilometer 47 Marcos Highway, Baras, Rizal, Philippines, 1970, Marcos Highway, Baras, 1970 Rizal, Filipijnen
Video afspelen

Wij zien hier vier jaar terug geweest. Helaas is onze (eerste) drone toen weggevlogen omdat het hard waaide. We hebben daarom ook geen video kunnen maken. 

De video van het Masungi Georeserve zelf is overigens ook best leuk!

Klimmen over touwbruggen en boomstammen

De enige activiteit die je in het reservaat kunt doen is een begeleide hike genaamd ‘Discovery Trail’. dit is een hike van ca. 3 4 uur. Deze hike loop en klim je samen met een parkranger die je alles kan van vertellen over het reservaat. Voordat je start wordt je uitgelegd waar het reservaat voor staat. Er zal geklommen worden en we moeten een helmpje uitkiezen. 

 Tijdens de hike kom je diverse obstakels tegen zoals een grote touwbrug waar overheen geklommen moet worden en een levensgroot spinnenweb boven het regenwoud. Dit geeft je echt een adrenaline kick. Touwbruggen boven ravijnen kunnen voor mensen met hoogtevrees echter op zijn minst gezegd uitdagend zijn. Gedurende de hike komen we ook langs mooie boomhutten en geweldige uitzichten.

Tijdens de hike heb je voldoende tijd om foto’s te maken van de prachtige omgeving en af en toe even uit te rusten. De omgeving is prachtig de foto’s spreken voor zich!

"Touwbruggen boven ravijnen kunnen voor mensen met hoogtevrees echter op zijn minst gezegd uitdagend zijn."

Travelmonster

Dat is pech - Drone weg

Tijdens het eerste deel hebben we al best wat adrenaline shots gekregen onder andere door het gave Spinnenweb. Je loopt hier overheen terwijl je dwars door de vloer heen kijkt naar de kalkstenen rotsen. Het uitzicht is prachtig maar het waait best hard. Toch wil ik graag een foto met mijn drone maken. (Red. Toen had ik nog een DJI Spark – en nu heb ik de Mavic Pro 2). 

Onze gids vertelt me dat het redelijk hard waait. Hij weet niet of het een goed idee is. Judith weet het zeker. Slecht idee. 1+1 is helaas niet twee. Ik wil het toch proberen.

Na een paar succesvolle foto’s begint de wind hard op te zetten. Met windstoten van 100km per uur wordt de drone meegenomen met de wind. Enkele minuten geleden ging die wind nog weleens liggen waardoor ik er vanuit ging dat ik dan terug kon vliegen. Maar nu laat de wind het geen moment afweten. Mijn drone piept dat de motor overloaded is.

"Terwijl mijn drone wordt meegenomen door de wind zegt mijn gids zegt heel wijselijk: "I think it's going away". "No shit Sherlock", denk ik. Vervolgens zegt hij: "I don't think it's coming back". "Deze man trapt met beide benen heerlijk open deuren in", denk ik terwijl ik ondertussen kook"

Travelmonster

Ondertussen breekt WW3 bijna uit omdat Judith mij nog eens meermaals uitlegt dat ze dit voorspelt had, maar ik nu niet geholpen ben met een ‘Told-you-so-Show’. 

Uiteindelijk raak ik het signaal kwijt en stort de drone neer. We hebben hem later ook niet meer kunnen vinden. Na twee minuten hervinden we wel onze rust en laten we de boosheid en teleurstelling achter ons. We gaan genieten van de rest van de tocht en vooral: Lief zijn tegen elkaar.

De route is prachtig en divers.

Boomhutje om te kussen

Het kan aan mij liggen. Maar ik vind boomhutten helemaal te gek. Waarschijnlijk is het kind in mij nog altijd enthousiast en heb ik dit ergens overgeromantiseerd. Hoe dan ook ik kan er geen genoeg van krijgen. Op onze route komen we langs een hele toffe boomhut. Zo zou ik wel een heel dorp willen. En dan wil ik er ook wel in wonen!

In de hut hangen twee schommelstoeltjes. We zijn helemaal blij haha!

Grot zoals je die alleen uit Indiana Jones kent

We lopen verder na een kleine snack. We moeten weer wat touwen opklimmen. Daar hebben we wederom een geweldig uitzicht. Nu is het nog een stukje omlaag. Eenmaal omlaag kunnen we even in de schaduw wat drinken in de grot. Het is hier mooi. Het doet echt denken aan zo’n grot die je alleen uit Indiana Jones kent. In het midden staat dan zo’n soort fontein voor de eeuwige jeugd weet je wel. 

Hier is het gewoon een drinkfontein, maar ik voel me meteen jonger.

Op weg naar het mooiste uitzicht

Na een korte pauze lopen we door. We gaan richting het hoogste punt. Blijkbaar heb je hier het mooiste uitzicht. Moeilijk om te geloven aangezien we al zoveel moois hebben gezien. Langzaam klimmen we boven de toppen uit. Het waait hard en het voelt hier ruig en wild. Dan zien we die brug. Wat een uitzicht heb je daar!

Laatste deel steil klimmen

Het laatste deel is nog behoorlijk steil omlaag klimmen. Je bent niet gezekerd dus je moet best zeker zijn met het neerzetten van je voeten in de touwen. Wel is het heel erg cool om te doen.

Plant-a-Tree

Na afloop van de hike krijg je een heerlijke lunch die je echt nodig hebt na de pittige hike. Daarnaast hebben we een certificaat gekregen van onze aanwezigheid in het reservaat, er is een boom gepland naar aanleiding van ons bezoek en deze boom kun je eventueel bij een volgend bezoek bekijken. Echt een heel bijzonder gebaar! Wij kunnen dit niet harder aanraden. Reis duurzaam en klim door het Masungi Georeserve​! Echt doen!

Hoe kom je er?

Vanaf Makati in Manilla doe je er ongeveer anderhalf uur over. Je moet wel privévervoer hebben. De route met de Jeepney is lang en onbetrouwbaar. Met name de weg terug kan het zomaar 3 uur duren voordat er een Jeepney langskomt. Als die vol is of gewoon niet stopt heb je dan een probleem.

Een taxi voor een dag huren is wel prijzig in Makati. Je moet dan denken aan 80-100 euro tenzij dat je een local kent. Wij vonden dat het overigens wel waard. Dit is zo’n ervaring die je niet zomaar meer vergeet of ergens andere kunt meemaken.

Het Masungi Georeserve was voor ons echt een prachtige ervaring. Veel authentieker krijg je het niet en de aandacht die besteed wordt aan het behoud van het regenwoud is mooi om te zien. Het steekt sterk af tegen de meest toeristische delen van de Filipijnen die langzaam bezwijken onder het massatoerisme. Alleen al het idee dat je bijdraagt aan een betere vorm van toerisme die veel meer rekening houdt met onze planeet is het waard om dit bijzondere plekje te bezoeken.

Laat ons weten wat jij ervan vond! En als je vragen hebt kun je die hier natuurlijk ook achterlaten.

Laat een berichtje achter

Daar worden wij altijd blij van namelijk 😀

Deel dit Artikel

Hoe vond je ons artikel? Heb jij hier ook zin in? Reis duurzaam en klim door het Masungi Georeserve​. Deel dit artikel dan met diegene die jou moet meenemen op Facebook.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on twitter

Hi, wij zijn Mark & Judith

Twee gepassioneerde reizigers die van onze hobby ons werk hebben gemaakt. We reizen fulltime de wereld over om te fotograferen, video’s te maken en verhalen te vertellen over onze avonturen. We hopen dat we je met onze website mee kunnen nemen in onze reisavonturen.

profielfront