Luipaarden spotten in het Wild in het Yala National Park

Sri Lanka is ontzettend veelzijdig. Wij gingen er Luipaarden spotten in het Wild in het Yala National Park. En dat is geweldig.

Het Yala Nationale Park

Yala National Park is samen met het Udawalawe Nationale park het grootste Nationale park van Sri Lanka. Het staat zelfs in verbinding met het Udawalawe Park. Waar het Udawalawe vooral bekend staat om haar olifanten populatie is het Yala juist bekend om de grootste luipaarden populatie ter wereld. De luipaarden worden hier ook wel de koning van de jungle genoemd.

Het Yala Nationale Park is het meest bezochte park van Sri Lanka. Het park bestaat uit vijf blokken, waarvan er twee nu toegankelijk zijn voor het publiek, en ook aangrenzende parken. De blokken hebben individuele namen zoals Ruhuna National Park (blok 1) en Kumana National Park of ‘Yala East’ voor het aangrenzende gebied. Het ligt in de zuidoostelijke regio van het land en ligt in de zuidelijke provincie en de provincie Uva. Het park beslaat bijna 1000 vierkante meter. Naast Luipaarden kun je hier ook olifanten, krokodillen, jakhalzen, herten en een verscheidenheid aan vogels zien.

"Yala is juist bekend om de grootste luipaarden populatie ter wereld. De luipaarden worden hier ook wel de koning van de jungle genoemd."

Travelmonster
Share on facebook
Delen
Share on pinterest
Pinnen
Share on whatsapp
Versturen
Share on twitter
Tweet

In dit artikel

Welke dieren heb je er allemaal?

Omdat het Yala National Park verbonden is met het Udawalawe National Park kunnen alle dieren in principe in beide parken voorkomen. Toch migreren de dieren niet of nauwelijks. Je zult dus eigenlijk ‘nooit’ een luipaard tegenkomen in Udawalawe. 

Aan de andere kant is ons verteld dat je ook niet elke dag olifanten zult zien in Yala National Park. Hoe anders was dat bij ons overigens. We zagen tientallen olifanten. Eigenlijk net zoveel als toen we in het Udawalawe waren. Toch moet dit wel als een uitzondering gezien worden gaf onze ranger aan.

 

Luipaarden

Olifanten

Jakhalzen

Apen

Ossen

Krokodillen

Wilde zwijnen

Vogels

Herten

Doe een Gamedrive om Luipaarden te spotten

Ons echte doel was natuurlijk om luipaarden te vinden. We hadden in onze eerdere safari’s in Udawalawe al prachtige olifanten gezien. Maar een luipaard? Nog nooit. Dat was toch wel voor het laatst op National Geographic denk ik. We moeten een klein stukje rijden naar de ingang van het park. Maar een echte ingang is er niet. Dit park heeft namelijk ook geen hekken.

Aapies, what else?

We doen deze gamedrive met onze ranger Lauren van Wild Coast Tented Lodge. Ze vertelt ons dat we ons best gaan doen om zoveel mogelijk dieren te vinden en natuurlijk als het even kan ook luipaarden. Maar we kunnen ook pech hebben. Ze heeft zelfs weleens 6 gamedrives achtereen geen enkele luipaard gezien. Oeff laten we hopen dat we geluk hebben dan.

We rijden een stukje en nog voor we bij het Ranger meldpunt zijn komen we bij een oud bushokje. Het zit vol met grappige apen. Deze ken ik nog niet. Ze hebben een zwarte kop en mooi grijs haar. Dat staat ze best goed. Ze zijn best mooi eigenlijk, een beetje de George Clooney’s van de apenwereld. Dit zijn grijze langoeren. Ze komen veel voor in Sri Lanka en worden gezien als heilig in het Hindoeïsme. 

Dit is een goede start van de Safari. Nog voordat we goed en wel begonnen zijn al Aapies, what else?

"Ze hebben een zwarte kop en mooi grijs haar. Dat staat ze best goed. Ze zijn best mooi eigenlijk, een beetje de George Clooney’s van de apenwereld."

Travelmonster

De Jakhalzen

Wanneer we door de ingang rijden zien we meteen een jakhals. Die zijn blijkbaar echt zeldzaam met name als het veel regent zoals het bij ons de afgelopen dagen alleen maar gedaan heeft.

Als je er één ziet, zie je daarna meestal ook nummertje twee, drie, vier en soms vijf. 

En jawel familie jakhalzen komt één voor één langshuppelen. Ze zijn ergens naar op zoek maar kijken amper op van onze Safari jeep. Het lijken kleine kruisingen tussen een wolf en een vos. Leuk om ze eens te zien.

Iets verderop zien we de paringsdans van een pauw. Ik vraag me altijd af of pauwen de arrogantste vogels zijn op aarde. Of ze neerkijken op andere vogels of niet. Ik zal het antwoord waarschijnlijk nooit weten. Wat denk jij?

"Ik vraag me altijd af of pauwen de arrogantste vogels zijn op aarde. Of ze neerkijken op andere vogels of niet. Wat denk jij?"

Travelmonster

De Luipaard op de Rots

Yes! We horen over de Walkie Talkie dat er een luipaard gespot is. Of we er snel en bumpy of langzaam en een beetje bumpy heen willen. Snel en bumpy graag!

We rijden verantwoordelijk maar zo snel als mogelijk richting de plaats waar de luipaard gespot is. Hij ligt blijkbaar op één van de hoogste rotsen in het park. De vering doet wat hij kan maar voorkomt niet dat we van links naar rechts worden geslingerd tijdens deze halve rally rit.

Eenmaal op de plek aangekomen is het druk met andere rangers. We waren niet de enige die op de hoogte zijn gesteld. Het betere fileparkeren later krijgen we een kans om de luipaard te spotten. Wat een mooie dikke kop!

Eén, twee, drie, zet je beste beentje voor

Even later maken we plaats voor een andere safari jeep. We rijden verder en ineens staan we oog in oog met een populatie olifanten. Wow! Ze lopen eerst mooi op een rijtje. Deed me echt denken aan die oude Jungle Book klassieker. Zet je beste beentje voor en dan zingen we in koor. 

Deze hadden we eigenlijk niet verwacht in Yala. Het olifantenvrouwtje gedraagt zich wat beschermend voor haar jongen dus we moeten wel voorzichtig zijn. Wat een geweldige dieren zijn dit.

"Ze lopen eerst mooi op een rijtje. Deed me echt denken aan die oude Jungle Book klassieker."

Travelmonster

Mijn naam is Haas

We rijden verder en stoppen dan vrij abrupt. Er zit een wilde haas in het midden van de weg. Snel de zoomlens erbij.

En dan. Oh yeah! Ongelooflijk (tranen schieten bijna in mijn ogen van geluk). Twee jonge luipaarden schieten de weg op. Ze volgen de haas en gaan plat op de grond liggen om zich te verbergen. De haas probeert de ik-ben-standbeeld tactiek maar daar trappen de luipaarden niet in. Ze zijn nog niet erg bedreven in de jacht overigens want de juiste actie zou zijn dat één van de twee om de haas heen trekt zodat ze hem insluiten.

Ineens bedenkt de haas dat zijn naam haas is. Hij vertrekt met reuzenstappen. De Luipaarden zijn iets verdwaasd. Da’s pech, Lunch weg. Ze gaan op een rustig tempo op zoek naar de haas. Wellicht dat hij ergens in de jungle nogmaals zijn standbeeld techniek doet waardoor ze hem weer inhalen.

De luipaarden komen dan echt dichtbij. Ik kan ze goed zien door de bossen heen.

Slapende Luipaarden in bomen & andere dieren

Na deze fantastische ervaring beseffen we heel goed hoeveel geluk we hebben gehad. Wat een geweldige Gamedrive is dit geweest. Na een kwartiertje krijgen we een nieuwe call. Er ligt gewoon een luipaard te slapen in een boom. Nee joh! Is dat echt?!

"Ik wist niet eens dat ze dat deden. Wat cool zeg. We vervolgen onze weg en gaan nog op zoek naar andere dieren. Hoe mooi ook, op de een of andere manier vallen die allemaal een beetje in het niet na deze spottings."

Travelmonster

Hierna rijden we weer terug naar ons hotel. We hebben echt een verbazingwekkende Gamedrive gehad. Lauren licht de mensen op het hotel in over onze spottings via de Walkie Talkie. Eenmaal in Wild Coast Tented Lodge beseffen we hoeveel geluk we hadden. Al het personeel komt vragen hoe het was. Ze horen niet vaak dat mensen zoveel dieren in één gamedrive kunnen spotten. 

Wat een mooie dag is dit geweest. Wellicht dat de dieren net als wij na dagenlange onafgebroken regen ook blij waren dat ze weer eens naar buiten konden. Wij waren er in elk geval wel blij mee.

 

Ons geweldige hotel - Wild Coast Tented Lodge

Wild Coast Tented Lodge. Dit fantastische hotel ligt midden in het Yala National Park. Er staat ook geen gek omheen. De olifanten lopen hier dus ’s ochtends gewoon langs je kamer. Dat is werkelijk te gek toch? Bovendien zit er al 1 gamedrive per dag inclusief en al het heerlijke eten en drinken. Maar dan echt alles. 

Het hotel lijkt op de Cocon van een vlinder en heeft een ‘Explorer’ stijl. Het past precies bij de Safari’s in Sri Lanka.

Deel dit Artikel

Hoe vond je ons artikel? Wil jij ook Luipaarden spotten in het Wild in het Yala National Park?  Deel dit artikel dan met diegene die jou moet meenemen op Facebook.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Hi, wij zijn Mark & Judith

Twee gepassioneerde reizigers die van onze hobby ons werk hebben gemaakt. We reizen fulltime de wereld over om te fotograferen, video’s te maken en verhalen te vertellen over onze avonturen. We hopen dat we je met onze website mee kunnen nemen in onze reisavonturen.

profielfront