Met een Tuk Tuk scheuren door Sri Lanka

Sri Lanka is fantastisch, maar wat maakt het nog beter. Je eigen Tuk Tuk. Wil je ook met een Tuk Tuk scheuren door Sri Lanka? Lees dan snel onze ervaring.

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Pinnen
Share on whatsapp
Verstuur naar een vriend
Share on twitter
Tweeten

Zelf je eigen Tuk Tuk besturen

Mag dat echt?! Ja, in Sri Lanka kun je dus met je eigen Tuk Tuk rondscheuren door het hele land. En dat is best wel tof!

Tuk Tuks zijn het meest bekend in Thailand. Maar eigenlijk elk land in Azië heeft wel zijn eigen soort van Tuk Tuk. In de Filipijnen heb je de Tricycles en hier in Sri Lanka dus de Tuk Tuk. Maar let op! Officieel is dit volgens de Indiërs, waar deze strakke bolide vandaan komt, een Rickshaw (Riksja). 

Ja, we werden een kleine 50x gecorrigeerd op Instagram haha. Anyway, deze puike driewielers worden dus gebruikt door de hardwerkende man in Sri Lanka. Dus die dingen zijn volgens de legendes dus werkelijk niet kapot te krijgen.

Maar dat wilden wij nou wel eens zelf weten. We voelden onze Tuk Tuk genaamd ; TukkieMonster’ aan de tand en checkten of hij door de modder kon, door kleine rivieren en wat zijn échte maximale snelheid nou is. Dat alles deden we terwijl we deelnamen aan het Red Bull Tuk Tuk Tournament samen met 50 andere teams.

Video afspelen

Het concept is natuurlijk te prachtig voor woorden. 50 Teams die gewapend met een Tuk Tuk opdrachten voltooien door Sri Lanka heen terwijl zij strijden voor de leidende positie op het leaderboard. Dat wordt strijden!

briefje

Onze Tuk Tuk Planning

 • Dag 1 We leren de regels van het toernooi en pimpen onze Tuk Tuk
 • Dag 2 Oefenen met rijden in het centrum van Colombo en de Opening Party
 • Dag 3 De officiële Red Bull Start en we rijden naar Yala National Park
 • Dag 4 We gaan op safari om luipaarden en olifanten te zien
 • Dag 5 Gaan naar Ella en bezoeken watervallen langs de weg
 • Dag 6 We bezoeken de Nine Arch Bridge
 • Dag 7 We nemen de trein naar Nuwara Eliya
 • Dag 8 Mid Party
 • Dag 9 Rijden naar Kandy en gaan naar een Wellness en Spa
 • Dag 10 We rijden naar Sigiriya en worden lastig gevallen door apen
 • Dag 11 In Sigiriya beklimmen we de Pidurangala- rots
 • Dag 12 In Kandy checken we 2019 World's Best Luxury Mountain Resort
 • Dag 13 Kandy blijven we in onze jacuzzi en chillen we
 • Dag 14 Colombo Finish & Party

Scheuren maar..

Alles wordt tot in de puntjes geregeld bij Tuktukrental.com Na je rijlessen ontvang je je sleutels en je officiële rijbewijs. Je bent daarnaast ook verzekerd. Voor schades aan je Tuk Tuk dien je wel kleine bedragen te betalen overigens. Als kers op de taart ontvang je een grote Boomblaster Blue-tooth speaker om eens lekker de bloemetjes buiten te zetten.

Heel eerlijk? De eerste uren, misschien wel de eerste twee dagen zul je die speaker nauwelijks gebruiken. Je staat al genoeg doodsangsten uit door überhaupt niemand te raken of geraakt te worden. Het is voordat je gewend bent soms een beetje alsof je in de botsauto’s zit met een klein kind en niet geraakt wil worden.

Wat dat gevoel versterkt is dat Judith vanuit achterin non-stop paniek zaait, in mijn schouders knijpt, gilt en waarschuwt voor dingen die ik wel en soms ook niet gezien heb.

Zolang je in Colombo rijdt kun je beter je hydrofiele luier aan. (Als je geen kinderen hebt – zoals wij – zoek dan even op wat dit is – wij leerden dit helaas op een Babyshower) Je schijt namelijk de helft van de tijd je broekje vol.

"Het is soms een beetje alsof je in de botsauto's zit met een klein kind en niet geraakt wil worden.Wat dat gevoel versterkt is dat Judith vanuit achterin non-stop paniek zaait, in mijn schouders knijpt, gilt en waarschuwt voor dingen die ik wel maar soms ook niet gezien heb."

Travelmonster

Ultieme vrijheid

Een van de tofste dingen van zelf rijden met een Tuk Tuk is de ultieme vrijheid die je hebt. Want zelfs als je gewoon wilt reizen Sri Lanka op een authentieke manier zonder het tournooi aspect kan dat gewoon. Er zijn natuurlijk teams die strijden voor de overwinning, maar wij deden gewoon onze geplande route met af en toe een uitdaging langs de weg. Er is geen druk en iedereen is toegestaan om het te ervaren zoals je zelf wilt.

We hebben ontzettend veel meegemaakt in twee weken tijd. En ondanks dat we continu regen hadden zie je daar op de foto’s niets van haha. Vooral de vele dieren maken Sri Lanka natuurlijk zo tof.

Is het veilig?

Dat hangt er vanaf . Als je nog nooit op een scooter hebt gezeten in Azië, dit is veel erger. Maar alles wordt makkelijker zodra je Colombo verlaat. Toch maakt het verkeer in Sri Lanka het niets uit of je leeft of sterft. Vooral als je in een Tuk Tuk zit, is het een continue wie-heeft-de-grootste situatie. Het is duidelijk dat de grotere auto’s en bussen niet zien dat je geen local bent maar een gekke toerist die in een Tuk Tuk wilde rijden. Voor de goede gezondheid van hun Sri Lankaanse medemens halen zijn in elk geval de voet niet van het gaspedaal. Dat de meeste buschauffeurs ook nog het ruimtelijke inzicht hebben van Romain Grosjean kan weleens zorgen voor enge situaties. Toch had niemand echt een ongeluk gehad afgezien van wat parkeerschade.

Wat als je Tuk Tuk kapot gaat?

Je krijgt 24/7 ondersteuning terwijl je op de weg bent . Er is een netwerk van monteurs op het eiland om te helpen als je in de problemen komt. Daarnaast is er een TukTukRental.com hotline die je kunt bellen als er een probleem is. Die kunnen in het Singalees uitleggen aan de lokale garage of politieagent wat er moet gebeuren. En als je Tuk Tuk ontploft krijg je gewoon een nieuwe. (Grapje: dit gebeurt natuurlijk nooit)

Wat kost het?

Meedoen aan het Tuk Tuk Tournament kost USD $ 775 / persoon.

Dat valt best mee als je bedenkt dat je dan ook 6 overnachtingen krijgt. Daarbovenop komen dan nog de kosten voor de benzine en intreetickets voor de bezienswaardigheden. 

Niet inbegrepen zijn 8 nachten accommodatie die je zelf moet boeken terwijl je onderweg bent . Het toernooi kan natuurlijk niet voorspellen , waar je op elk moment bent , want je mag letterlijk overal heen gaan op het eiland.

Deel dit Artikel

Hoe vond je dit artikel? Ken jij iemand naar Sri Lanka gaat. Misschien wil die wel met een Tuk Tuk scheuren door Sri Lanka?​ Deel het dan met hem of haar op Facebook.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Hi, wij zijn Mark & Judith

Twee gepassioneerde reizigers die van onze hobby ons werk hebben gemaakt. We reizen fulltime de wereld over om te fotograferen, video’s te maken en verhalen te vertellen over onze avonturen. We hopen dat we je met onze website mee kunnen nemen in onze reisavonturen.

profielfront