Wadi Ghuweir Hike. Wandel door een oase in Jordanië.

Hou jij van wandelen en ben je op zoek naar één van de mooiste hikes ter wereld? Doe dan de Wadi Ghuweir Hike en wandel door een oase in Jordanië.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Al op één derde van de 18 kilometer lange hike kun je wel huilen

Jordanië is een fantastische bestemming en heeft een diversiteit aan activiteiten naast het wereldwonder Petra. We hebben het land inmiddels tweemaal bezocht en nog steeds niet alles gezien. Eén van de tofste dingen die wij in Jordanië deden waren de prachtige hikes.

Eigenlijk zijn ze allemaal anders en hebben ze verschillende dingen die eruit springen die ze zo bijzonder maakt. Dit blog gaat over de groenste hike in Jordanië. Wadi Ghuweir voelt namelijk alsof je loopt door een oase. De meeste canyon trails in Jordanië bestaan uit kloven met weinig vegetatie. Hoe anders is dat hier. We besloten op eigen onderzoek af te gaan en vonden de beste manier om een bezoekje aan Wadi Ghuweir Trail aan te pakken.

"Zodra je de palmen uit de rotsen ziet groeien kun je wel huilen van geluk. Wat een bizar beeld is dit."

Travelmonster

Het gekke is, dat deze hike nog helemaal niet bekend is. Wil je weten hoe je deze hike het beste kunt regelen lees dan verder. 

note

Over deze Hike

Naam Hike: Wadi Ghuweir Trail
Locatie: Mansura
Land: Jordanië
Moeilijkheidsgraad: 7/10
Duur: 5-7 uur

De unieke Wadi Ghuweir Hike

De Wadi Ghuweir Trail voelt als wandelen door een oase. Je hebt er de prachtige karakteristieke rood oranje bergwanden in combinatie met een stroom water en heel veel groen.

Wij hebben nog niet eerder zoiets gezien en hetgeen het dichtste in de buurt komt is Zion National Park in Amerika. Maar hier zijn de canyon’s minder nauw en heb je een ander type planten en bomen.

Op een derde van de Trail kom je in het groene gedeelte waar je palmbomen ziet. De wanden zijn bekleed met mos en er zijn stilstaande stukken groen water van de algen. Er zijn zelfs stukjes klein wild gras te vinden. Een fantastisch en bijna onwerkelijk gezicht.

Gedurende de hike volg je het stromende water door de kloof naar de uitgang. Het geluid van het kabbelende water terwijl je je ogen uitkijkt is een fantastisch gevoel. Het water stroomt nergens zo hoog als in Wadi Mujib overigens en er zijn ook geen watervallen te vinden. Je kunt de complete hike dan ook droog voltooien.

Is de Wadi Ghuweir Hike moeilijk?

Ja en nee. Niemand weet namelijk precies hoe lang de Wadi Ghuweir Trail is. In verschillende bronnen en blogs wordt hij omschreven tussen de 12 km -18 km. Dit komt met name doordat je het water volgt door de kloof die soms erg breed kan zijn. Je zigzagt dus als het ware en springt of wandelt steeds van steen tot steen om zoveel mogelijk droog te blijven. Afhankelijk van de weersomstandigheden en het meest begaanbare pad dat je gids kiest zul je dus steeds een andere route kiezen. Uiteindelijk rekende onze iPhone ongeveer 16,5 kilometer uit.

De wandeling is vrij gemakkelijk. Er zit één keer een soort van abseil stukje in van ca. 2 meter. Je abseilt dan eigenlijk meer omdat springen onverstandig is natuurlijk. Er hangt al een kabel, dus je hoeft geen eigen touw mee te nemen.

Ondanks dat de hike gemakkelijk is is het niet aan te raden als je slecht ter been bent. Je zult over behoorlijk wat losliggende keien moeten hiken namelijk en fysiek is het toch best pittig. Je bent namelijk een behoorlijke tijd aan het wandelen.

De wandeling duurt namelijk ongeveer 5-7 uur. Hoe lang precies hangt af van je fitheid en hoe hoog het water staat. Maar ook hoelang je pauzes neemt en in ons geval hoe vaak je stopt om een foto te maken.

Van die zes uur loop je ongeveer de helft in de schaduw en de helft in de zon. Voornamelijk aan het begin en het einde zul je veel in de zon lopen, maar ook ergens in het midden zul je als de zon wat hoger staat stukken hebben met weinig schaduw. Een hoed, pet of sjaal voor je hoofd is dus zeker aan te raden.

Sportschoenen of lage wandelschoenen zullen het prettigste zijn. Met name omdat de hike vrij eenvoudig is zitten deze wat lichter. Wij hadden beide hogere en zwaardere wandelschoenen en dat is niet echt nodig en maakt het onnodig zwaarder lopen. Slippers kunnen echt niet en zullen pijn gaan doen.

Hoewel je maar 1 kant op kunt in de kloof heb je echt wel een gids nodig. Deze loopt ook op een natuurlijke manier een prettige route die je soms zelf even niet ziet. Je ziet het ook vaak genoeg wel, maar met name in de delen met veel opties of veel water is hij onmisbaar.

Dit neem je mee in je rugzak

 • Eén grote 1,5L fles water per persoon. Neem niet meer mee, dat is alleen maar gesjouw. (Je gids neemt ook water mee en zal tussentijds ook thee maken)
 • Wandelschoenen of sportschoenen die nat mogen worden (als je je pad goed kiest blijven ze waarschijnlijk droog)
 • Lunch en snacks (zo licht mogelijk en met veel suikers)
 • Zonnebrandcreme
 • Camera (wij hadden hem bij in een drybag maar dat was uiteindelijk niet nodig, maar er kan veel meer water staan, dan is een gopro verstandiger of dus een drybag)
 • Eventueel een drybag
 • Zonnebril en een hoed of sjaal om je hoofd te beschermen tegen de zon.
 • Blaren pleisters (plak deze alvast op de plekken waar je vaak last krijgt. Je voorkomt ze daarmee)

De beste reistijd voor Wadi Ghuweir

Wij liepen de Wadi Ghuweir Trail in oktober. We hadden echter wel geluk, want net nadat we vertrokken begon het hard te regenen. Onze gids vertelde hoe gevaarlijk het dan is. Je dient dan met je gids omhoog te klimmen om de Flash Floods te ontwijken en zult moeten blijven zitten tot het water wegtrekt midden in de storm. Dit kan echt wel even duren. De dagen na een regenbui mag je de Trail ook niet lopen. We kennen iemand die één van de dagen na ons wilde lopen maar dat was helaas niet meer mogelijk. Elk jaar overlijden er ook mensen in de trail door deze overstromingen. Loop dus alleen in de periode van april t/m oktober. Onze gids hield het weer ook vooraf en tijdens in de gaten. Dat betekende dat we op de ochtend zelf pas hoorden of het definitief doorging. Zorg er dus wel voor dat je een vertrouwde gids hebt. En dat je niet door een local die heel graag geld wil verdienen met slecht weer de canyon in geloodst wordt. Oktober is normaal gesproken minder warm, maar dit jaar was de warmte wat verschoven en was het eigenlijk hetzelfde als in juli/ augustus. Echter, normaal gesproken zijn het voor- en najaar het beste omdat het dan minder warm is.

De Wadi Ghuweir hike lopen

De Wadi Ghuweir hike heeft maar liefst 3 verschillende landschappen in de aanbieding. Het eerste deel bestaat uit oranje/ rode rotsen en heeft het mooie ochtendlicht. Het tweede deel bestaat uit het unieke groene dat de kloof zo speciaal maakt. Het laatste deel bestaat uit zwart gebergte. Tegen die tijd is het dik in de middag en dat is best zwaar.

Het eerste deel van de hike

Omdat je deze hike doet voor het unieke groene deel kan het zomaar zijn dat je het eerste deel niet op waarde schat. Tenminste onze gids was niet meer onder de indruk van het eerste deel. “Kom op”, zei hij hierna wordt het veel mooier. Maar hoe mooi het tweede deel ook is, we zijn blij dat we ruim de tijd hebben genomen om dit eerste deel op ons in te laten werken. De rotsenwanden zijn prachtig en het licht valt op een heerlijke manier binnen. We lopen ook nog eens in de schaduw. Kan niet beter.

Het tweede deel van de hike

Na ongeveer 2 uur wandelen met de nodige fotopauze’s komen we aan bij het groene deel. Hallelujah! Je gelooft je ogen gewoon niet. Zodra je de palmen uit de rotsen ziet groeien kun je wel huilen van geluk. Wat een bizar beeld is dit.

Waar in het eerste deel nog nauwelijks water stroomde begint het hier echt nat te worden. Dat het hier dus ook echt regent begint ineens tot je door te dringen. Als je ziet tot hoe hoog de palmen geworteld zijn kun je je ineens ook voorstellen hoeveel water er vrij komt als er een zogenaamde ‘flash flood’ (overstroming) plaatsvindt. Dan wil je hier dus echt niet zijn.

Het laatste deel van de hike

We verlaten de kloof. Ons idee is dat het nu niet lang meer is. Onze gids vertelt ons ook om het half uur dat het nog maar een uurtje is. De eerste paar keren denk ik nog dat we spraakverwarring hebben. Dat we langzaam in een delirium raken. Het is ook zo verschrikkelijk warm. De zon staat op zijn hoogst en er is hier geen schaduw meer. Na anderhalf uur zien we een auto staan. ‘We zijn er’ zegt onze gids. Oh wat zijn wij blij. We zijn volledig rood en voelen ons volledig doorgefikt dwars door onze provisorische hoofddoek en Indiana Jones hoed. We pakken onze camera erbij en maken een filmpje waarbij ik met mijn armen omhoog vier dat we het gehaald hebben. Maar wat blijkt. Onze gids zat ernaast. Het is niet onze auto. Die staat zo blijkt later nog ruim 45 minuten verder.

"We pakken onze camera erbij en maken een filmpje waarbij ik met mijn armen omhoog vier dat we het gehaald hebben. Maar wat blijkt. Onze gids zat ernaast. Het is niet onze auto. Die staat zo blijkt later nog ruim 45 minuten verder."

Travelmonster

We pakken onze camera erbij en maken een filmpje waarbij ik met mijn armen omhoog vier dat we het gehaald hebben. Maar wat blijkt. Onze gids zat ernaast. Het is niet onze auto. Die staat zo blijkt later nog ruim 45 minuten verder. Nou ja, misschien 25 minuten verder, maar het voelt zeker als 45 minuten.

En daar staat hij. Onze driver. Bij een kraampje waar je voor een eerlijke prijs een ijskoude cola kunt krijgen. Doe er maar twee. We doen ruig vandaag.

De Wadi Ghuweir Hike landschappen kort Samengevat
Het Oranje Rode Gesteente
Neem ook hier je tijd. Hoewel het hier niet groen is, is het wel erg mooi. De belichting is nu op zijn best.
De Groene Oase
Hier begint het echt groen te worden. De palmen en planten groeien uit de rotsen.
Het Zwarte Gebergte
Een ander landschap maar wederom mooi. Het is inmiddels middag en het wordt warmer en warmer.
Eerste deel
Thursday, August 29, 2018
Thursday, August 28, 2018

Hoe kom je er?

En dit is tevens onze belangrijkste tip! Je kunt de Wadi Ghuweir Hike het beste ondernemen vanuit Petra in Wadi Musa.

Er is zijn andere blogs die je aanraden om het via Dana te doen maar doe dat zeker niet. Ondanks dat het hemelsbreed dichter bij Dana ligt doe je er via Dana een stuk langer over om vanuit je camp bij de hike te komen. Ook is de hike soms niet te belopen door Flash floods als het heeft geregend. Je hebt dan ook weinig andere opties als het niet doorgaat en je in Dana zit. Wij zijn blij dat we het zelf hebben uitgezocht want er is dus een betere manier.

Om maximale flexibiliteit in je schema te hebben en een kortere reistijd van en naar de trail is het beter om de Trail vanuit Petra te doen. Je wordt daar dan ook weer afgezet zodat je de dag erop vroeg Petra kunt verkennen

Doordat de hike vanuit Dana al langer wordt aangeboden en mensen de betere manier vanuit Petra nog niet kennen gaan er soms ook wat grotere groepen vanuit Dana. Soms zetten ze je dan niet met een 4×4 af maar met een busje. Die bus kan wel komen op het beginpunt maar niet komen op het eindpunt omdat de wegen daar nog onbegaanbaar zijn. 

Dat betekent ook dus je na de 17km hike nog 3 á 4 kilometer door de woestijn moet in de brandende zon zonder een zuchtje wind of schaduw. Wij kwamen een groep van 8 Nederlanders tegen die deze helletocht nog moesten gaan doen toen wij al lekker onze Jeep instapten.

note

6 Redenen om Wadi Ghuweir te doen vanuit Petra

 1. Je bent sneller bij het begin van de trail
 2. Je bent sneller terug in je hotel na afloop van de de trail
 3. Je hebt flexibiliteit ivm de weersomstandigheden
 4. Betere accommodaties
 5. Je hebt geen verloren reisdagen
 6. Geen risico dat je in een bus wordt afgezet en opgehaald en een rotstuk moet lopen.

Wat kost het en hoe regel je het?

Zoals we al aangaven is de beste manier om de hike te doen vanuit Petra. Je kunt dit eenvoudig regelen via Jolanda. Jolanda is een Nederlandse en is eigenares van een gezellige B&B in Petra. Wij hebben hier niet geslapen omdat we al andere accommodatie hadden geregeld overigens.


Je kunt haar bereiken via onderstaande contactgegevens:

Jolanda Koopman
B&B Petra Fig Tree Villa
Petra, Wadi Musa, Jordan
+962 77 909 2675
info@petrafigtreevilla.com

Kosten: 180JOD inclusief Gids + Chauffeur
Niet inbegrepen: Lunch en fooi

Op zoek naar meer hikes in Jordanië? Lees dan onderstaande artikelen eens door.

Deel dit Artikel

Hoe vond je dit artikel? Ken jij iemand die niet vies is van een stukje wandelen en graag naar Jordanië wil? Deel het dan met hem of haar op Facebook.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Hi, wij zijn Mark & Judith

Twee gepassioneerde reizigers die van onze hobby ons werk hebben gemaakt. We reizen fulltime de wereld over om te fotograferen, video’s te maken en verhalen te vertellen over onze avonturen. We hopen dat we je met onze website mee kunnen nemen in onze reisavonturen.

profielfront