Zie de zon opkomen op de Borobudur Tempel

De grootste Boeddhistische tempel ter wereld staat in Java. Dat is best bijzonder. Bijzonder omdat het Islamitische eiland eigenlijk geen Boeddhisme meer kent. Naast de interessante geschiedenis die aan dit Complex verbonden is, is het ook een prachtig bouwwerk om te bezoeken tijdens de zonsopkomst. 

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Pinnen
Share on whatsapp
Verstuur naar een vriend
Share on twitter
Tweeten

De grootste Boeddistische tempel ter Wereld

De Borobudur Tempel is het grootste Boeddhistische monument ter wereld en werd gebouwd in de 8e en 9e eeuw na Christus tijdens het bewind van de Syailendra-dynastie. Het monument bevindt zich in de Kedu-vallei, in het zuidelijke deel van Midden-Java, in het midden van het eiland Java, Indonesië.

De hotels rondom de tempel bieden allemaal de zogenaamde ‘Sunrise tours’ aan. Je dient daarvoor wel een vroege vogel te zijn want om half 4 ’s nachts gaat je wekker. Tenminste dat is zo als je vlakbij een hotel hebt dus. Als je echter in Yogyakarta verblijft heb je nog een rit van een uur en een kwartier voor de boeg. Dus dan zal het eerder half 3 zijn.

Video afspelen

De tempel is erg populair bij Indonesische toeristen en het kan dus ook best druk zijn tussen de Stupa’s in met zicht op de zonsopkomst. Voor de fotograaf een nachtmerrie, maar sommige dingen moet je gewoon beleven. En de prachtige kleuren in de lucht die opkomen vanachter een vulkaan terwijl je op deze spectaculaire tempel zit is gewoon heel bijzonder.

#MoodySunriseColors

Plekje vinden

De sunrise tours zijn vanaf aankomst bij de tempel goed verzorgd. Je krijgt een plattegrond met uitleg en kunt koffie drinken en wat opwarmen. Even acclimatiseren is geen overbodige luxe na zo vroeg opstaan. Daarna leiden eigenlijk alle wegen naar de top van de Tempel.

Wij gebruikten voor de zekerheid onze App: Sunsurveyor. Je kunt daarmee zien hoe laat en vanaf welke plaats de zon opkomt of ondergaat. In dit geval was dat eigenlijk niet nodig. Tenminste.. als alle andere mensen die hun plek geclaimt hadden er niet massaal naast zaten. Ja, het was best druk. Toch hebben we ons daar niet erg aan gestoord, iedereen fluistert een beetje en is vooral net als jij bezig om te genieten van een grootste zonsopkomst. Want die kun je krijgen. Ik zeg vooral ‘kun’ omdat we ook mensen hebben gesproken die dat niet kregen door bijvoorbeeld te veel mist. Wij waren ‘one of the lucky ones’.

"Het is een ontzettend grote en mooie tempel. En als je de zonsopkomst wil zien op één van de lager gelegen niveau's ben je helemaal in je uppie"

Travelmonster

Terwijl de zon opkomt en de kleur steeds verandert in de lucht kun je ook verplaatsen. Je ziet zo meerdere delen van de tempel en kunt een deel van de zonsopkomst meemaken op een rustigere plek. Want het is een ontzettend grote en mooie tempel. En als je de zonsopkomst wil zien op één van de lager gelegen niveau’s ben je helemaal in je uppie.

Over de Borobudur Tempel

De hoofdtempel is een stupa gebouwd in drie lagen rond een heuvel die een natuurlijk centrum was: een piramidale basis met vijf concentrische vierkante terrassen, de stam van een kegel met drie cirkelvormige platforms en, bovenaan, een monumentale stupa. De muren en balustrades zijn versierd met fijne lage reliëfs, met een totale oppervlakte van 2.520 m2. Rond de cirkelvormige platforms zijn 72 opengewerkte stoepa’s, elk met een standbeeld van de Boeddha.

De verticale verdeling van de Borobudur-tempel in basis, lichaam en bovenbouw komt perfect overeen met de opvatting van het heelal in de boeddhistische kosmologie. Er wordt aangenomen dat het universum is verdeeld in drie boven elkaar liggende sferen, kamadhatu, rupadhatu en arupadhatu.

Hotspots Background

De Primaire Stupa - Chattra

Cirkelvormige platformen en de 72 stoepa's

De 5 concentrische vierkante terrassen

De Pyramide Basis

Volgens deze boeddhistische kosmologie is het universum verdeeld in drie grote zones. De Borobudur-tempel vertegenwoordigt deze zones in stijgende lijn lagen: Kamadhatu, Rupadhatu en Arupadhatu. Bij de Borobudur-tempel wordt dit opgebouwd als volgt:

De Opbouw van de Tempel

Hotspots Background

De hele structuur toont een unieke combinatie van de zeer centrale ideeën van voorouderverering, gerelateerd aan het idee van een terrasvormige berg, gecombineerd met het boeddhistische concept van het bereiken van Nirvana.

  • De Kamadhatu is de Sfeer van Verlangens. Dit onderste spirituele niveau symboliseert de sfeer van de aardse passies. De reliëfs beelden de menselijke zwakheden uit, zoals de liefde en haat, en het leven in hemel en hel.

  • De Rupadhatu, stelt de Sfeer van Vormen  voor. Het is de overgangswereld, wanneer de mens zijn lichaam en de wereldse zaken verlaat. De Rupadhatu stelt het levensruim van een mens voor, die de zinnelijke begeerten reeds kan overwinnen, maar die toch nog gebonden is aan uiterlijke vormen.

  • De Arupadhatu, de Sfeer van Vormeloosheid. Dit is de wereld van de goden. In deze wereld is alles volmaakt. De Arupadhatu, die de ‘Nirwana’ of de ‘Sunyata’ voorstelt, is gesymboliseerd wordt door de drie cirkelvormige terrassen.
0
Opengewerkte Stupa's
0
Reliëfen
0 m3
Andesiet stenen
0 m
Hoog
0 m2
Oppervlakte
0
Buddha beelden

Hoe bezoek je de Borobudur Tempel

Wij houden eigenlijk altijd wel van maximaal comfortabel reizen. Dat heeft er ook mee te maken dat we in korte tijd zoveel mogelijk willen zien. Dat betekent vaak kort slapen en veel activiteit. De momenten dat we dan kunnen relaxen pakken we dan ook graag.

Het beste hotel dat je kunt vinden dat haast tegen de Borobudur Tempel aanligt is het Plataran Borobudur Resort & Spa. Dit resort heeft allemaal kleine privé villaatjes met een eigen infinity pool. Het eten in het restaurant is geweldig en de Spa kijkt zelfs uit op de Borobudur. Ook weet iedereen vanaf binnenkomst je naam, iets dat wij altijd erg waarderen. Ben je op zoek naar iets voor een lager budget is het Plataran Borobudur Heritage hotel ook een goede optie.

Deel dit Artikel

Hoe vond je dit artikel? Ken jij iemand die graag Java wil ontdekken? Deel het dan met hem of haar op Facebook.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Hi, wij zijn Mark & Judith

Twee gepassioneerde reizigers die van onze hobby ons werk hebben gemaakt. We reizen fulltime de wereld over om te fotograferen, video’s te maken en verhalen te vertellen over onze avonturen. We hopen dat we je met onze website mee kunnen nemen in onze reisavonturen.

profielfront